Рекорден по производство месец септември отбеляза ВяЕЦ „Свети Никола“

Вятърният парк генерира близо 45% повече зелена енергия през миналия месец спрямо същия месец на 2022 г

Октомври 6, 2023

Рекорден по производство месец септември отбеляза ВяЕЦ „Св. Никола“. През миналия месец вятърният парк на AES България осигури за българските потребители 29 777 МВтч. зелена електроенергия. Това е най-високото производство на вятърния парк за месец септември от влизането му в експлоатация през 2010 г. Генерираната от ВяЕЦ „Св. Никола“ електроенергия през миналия месец е с близо 45% повече в сравнение със същия месец на 2022 г.

Общо произведената електроенергия за деветмесечието на 2023 г. от най-големия вятърен парк у нас е 263 569 МВтч. 52-те вятърни турбини на ВяЕЦ „Св. Никола“ осигуриха електроенергия, достатъчна да задоволи потреблението на близо 100 000 средни български домакинства за 9 месеца.

Вятърният парк „Свети Никола“ е важна стъпка към целта на България за по-зелено енергийно бъдеще и значително увеличава капацитета на страната в производството от ВЕИ. Паркът е с обща мощност 156 МВт. и е разположен край Каварна. ВяЕЦ „Св. Никола“ е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците. Тя е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици и е ключова за решението на Постоянния комитет на Бернската конвенция в края на 2022 г. да затвори случая „Калиакра“. С това решение от Страсбург признаха, че ветропарковете в региона са безопасни за биоразнообразието.

______________

За AES България

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aesbulgaria.com. Последвайте AES България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За AES

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която ускорява бъдещето на енергията и е включена в списъка Fortune 500. Заедно с многото наши заинтересовани страни ние подобряваме живота като доставяме по-зелени, по-интелигенти енергийни решения, от които светът се нуждае. Нашият разнообразен глобален екип е отдаден на постоянното новаторство и на високите оперативни резултати, докато си сътрудничи с нашите клиенти за техния стратегически енергиен преход и докато продължава да отговаря на техните енергийни нужди днес.

За повече информация, посетете www.aes.com