Посланикът на САЩ посети ТЕЦ AES Гълъбово

Март 29, 2018

Извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България, Ерик Рубин, посети ТЕЦ AES Гълъбово в четвъртък, 29 март 2018 г.  Президентът на AES България Оливие Маркет показа на Негово Превъзходителство 600-мегаватовата мощност, която е най-модерната топлоелектрическа централа в България, има ключова роля за сигурността на електроснабдяването в страната и използва само местни ресурси, като по този начин допринася за енергийната независимост на страната.

По време на обиколката посланик Рубин се запозна с резултатите от мащабните инвестиции от над 1.3 милиарда евро, които компанията е направила в района на град Гълъбово.

От началото на дейността си през 2011 година, ТЕЦ AES Гълъбово осигурява около 6% от общата инсталирана мощност в страната, подкрепя местната икономика и е създала над 300 преки и 4000 непреки работни места. Централата гарантира надеждност на доставките на електроенергия, разчитайки  на технологиите и експертизата на AES на местно и глобално ниво. Тя използва най-съвременните технологии за поддържане на качеството на въздуха, управление на водите, съхранение на отпадъците и защита на почвите и подпочвените води, спазвайки стандартите на Европейския съюз, Световната банка и националното законодателство.

„През последните 7 години, AES показа своя ангажимент към поддържане на високи оперативни резултати и доказа своята роля като фактор за стабилизиране на българския енергиен сектор. Нашата електроцентрала е надежден партньор на България, като осигурява безопасни и устойчиви енергийни решения“, заяви Марк Грийн, президент на AES Евразия.

„Ние високо оценяваме подкрепата на американското посолство и за нас е чест да посрещнем Негово Превъзходителство г-н Рубин в нашите съоръжения. Проведохме широка дискусия за това как ние допринасяме за енергийната сигурност и независимост на България, спазваме световните  екологични стандарти, работим за устойчива промяна и подкрепяме регионалното развитие в общностите, в които работим, чрез социални програми и работни места.“, заяви президентът на AES България Оливие Маркет.

Посланик Рубин посети също и съоръжението за депониране на отпадъци, разположено в близост до централата. Това депо, изградено според най-съвременните технологични тенденции, е уникално за България, като осигурява транспортирането и депонирането на отпадъци от производствения процес на ТЕЦ AES Гълъбово, обясни Тодор Бележков, изпълнителен директор „Експлоатация“ на AES България по време на обиколката.

След посещението в модерното съоръжение за депониране на отпадъци, Негово Превъзходителство Ерик Рубин се срещна с  бенефициентите по програмата на AES за корпоративна социална отговорност.  За периода на дейността си AES е инвестирала повече от 7 млн. евро по проекти в сферата на инфраструктурата, образованието и здравеопазването.

Г-н Рубин се срещна с петимата директори на местните училища. Благодарение на помощта на компанията, училището в с. Обручище, близо до Гълъбово, продължава да работи и да дава шанс на местните деца за образование в близост до домовете им. Посланикът говори и с д-р Гошо Грозев, директор на болницата в град Гълъбово, която AES финансира за закупуване и осигуряване на поддръжката на линейката и болничните съоръжения.

След това посланикът беше поканен в Младежкия център в Гълъбово. AES изцяло финансира реновирането на обекта. Ремонтът, който превърна Младежкия център в Гълъбово в най-модерното подобно съоръжение в областта, е на стойност 4.4 милиона лева.

Младежи от Гълъбово, които използват центъра, представиха фолклорен танц. Те споделиха с посланик Рубин своите впечатления от възможността да използват подобно модерно съоръжение, за да развиват уменията и талантите си.