Делегация от Европейската комисия посети ТЕЦ AES Гълъбово

Февруари 19, 2020

Президентът на AES България Оливие Маркет запозна експертите от Брюксел с ключовата роля на централата за енергийната сигурност на България

Делегация от Генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия, водена от Катарина Сиков, посети днес ТЕЦ AES Гълъбово. Президентът на AES България Оливие Маркет показа най-високотехнологичната въглищна централа на Балканите на европейските представители. „Горди сме да ръководим най-модерната централа в региона, която има ключова роля за енергийната сигурност на България“, коментира Оливие Маркет.

Делегацията от ГД „Енергетика“ е на посещение днес и утре в Стара Загора и Перник, за да обсъди Зелената сделка. Предложените от Брюксел политики целят превръщането на Европа в климатично неутрален континент до 2050 г. Представителите на ЕК имаха планирани срещи с работодатели, синдикати, неправителствени организации, местни власти, за да се гарантира диалог с цел успешен и справедлив преход към въглеродно неутрална икономика.

ТЕЦ AES Гълъбово е най-новата въглищна централа в България, построена през последните 40 години. 690-мегаватовата мощност осигурява около 10% от електричеството в страната.  В резултат на отговорното отношение към околната среда и внедрените модерни технологии ТЕЦ AES Гълъбово постига средногодишна ефективност на сероочистващата инсталация около 97%. Централата работи в пълно съответствие с екологичните норми и условията на комплексното разрешително. През 2019 г. произведе над 3,144 млн. MWh електроенергия и използва 5,37 млн. тона лигнитни въглища от Маришкия басейн. Това за пореден път показва ключовото значение, което ТЕЦ AES Гълъбово има за енергийната система на страната.

За AES България

AES присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. AES България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на AES Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aes.bg. Последвайте AES България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За AES

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 500. Ние осигуряваме достъпна и устойчива енергия в 14 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. Нашите служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света.

За да научите повече, посетете www.aes.com. Последвайте AES в Twitter тук: @TheAESCorp