Отличието, присъждано от Американската търговска камара в България, бе връчено на изпълнителния директор на AES България Иван Цанков

AES България е победител в категорията "Големи корпорации" на наградите "AmChampion"

Декември 21, 2021

AES България е победителят в категорията "Големи корпорации" на наградите "AmChampion" на Американската търговска камара в България. Церемонията по награждаването се състоя по време на Годишната среща на членовете на Камарата с посланика на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа. Наградата бе връчена на Иван Цанков, изпълнителен директор на AES България от Тони МакМъри, член на Борда на Камарата.

От Американската търговска камара в България заявиха, че AES е най-големият инвеститор в България през последните 20 години, който чрез своето разнообразно портфолио допринася за стабилността на енергийната система и за енергийната независимост на страната. И допълниха, че като член на камарата от 2000 година насам AES България винаги е била активно ангажирана с всички дейности на камарата, включително с нейните събития, срещи на комитети и комуникация чрез различни канали. Компанията е вземала дейно участие в работата на Комитета по енергетика и минерални ресурси, който съпредседателства.

AES България оперира ТЕЦ AES Гълъбово, която е най-модерната въглищна централа в Югоизточна Европа. За първите 11 месеца на годината тя произведе 2 950 000 MWh енергия. Компанията е собственик и на вятърния парк „Свети Никола“, който е най-големият в страната. От януари до края на ноември 2021 г. неговите 52 вятърни турбини са произвели 285 000 MWh електроенергия. Това за пореден път показва ключовото значение на ТЕЦ AES Гълъбово и ВяЕЦ „Свети Никола“ за енергийната сигурност на България.