AES България изгради „градче на енергетика“ за свои служители на площадката на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ като част от мерките срещу COVID-19

Април 29, 2020

Служителите на ТЕЦ AES Гълъбово и ВяЕЦ „Свети Никола“ продължават да гарантират енергийната сигурност на страната, спазвайки мерките за ограничаване на епидемията

„Градче на енергетика“ на площадката на ТЕЦ AES Гълъбово изгради за свои служители AES България. Проектът е част от плана на компанията за гарантиране на непрекъсваемост на енергийните доставки и гарантиране енергийната сигурност на страната в периода на COVID-19 пандемията. В „градчето на енергетика“, което е изградено от 31 напълно оборудвани контейнера със спални и санитарно-битови помещения, ще бъдат настанявани специалисти отТЕЦ AES Гълъбово в случай на задълбочаване на кризата с COVID-19. В модерните контейнери ще бъдат изолирани за 2 седмици на ротационен принцип служители, които са пряко ангажирани с производството на електроенергия и ключовите дейности на ТЕЦ AES Гълъбово.  Преди влизането си в „градчето на енергетика“ всички служители ще бъдат изследвани, за да се гарантира, че не са заразени с коронавирус. За тях ще бъдат осигурени храна и напитки и всичко необходимо за ежедневието им. Контейнерите са разположени на различни локации на територията на централата и депото, за да се намали контактът между служителите. В рамките на централата е обособено и помещение за карантина, което ще бъде използвано в случай на поява на лице със симптоми на коронавирус до пристигане на екипите на РЗИ и Спешна медицинска помощ.

Подобен план за работа е разработен и за ВяЕЦ „Свети Никола“, където поради малкия брой служители тяхното продължително пребиваване е подсигурено в работните помещения на вятърния парк.

„Всички помещения за временно пребиваване на служителите ни са напълно оборудвани с всичко необходимо от битово естество, така че колегите ни да имат нормални условия за живот и уют след като се приберат от смяна. Напълно разбираме емоционалната страна на това да не можеш да се прибереш вкъщи при семейството си и високо оценяваме отговорността, с която  нашите специалисти поддържат работата на централата. Правим всичко възможно ТЕЦ AES Гълъбово да продължи да гарантира сигурността на българската енергийна система, дори ако възникнат извънредни условия за работа“, коментира Иван Цанков, изпълнителен директор на AES България.

В AES България е в ход вътрешен план за действие при криза, който предвижда още редица мерки за запазване живота и здравето на служителите в генериращите мощности на компанията в условията на епидемия с COVID-19.

От началото на извънредното положение на 13 март до днес най-модерната въглищна централа в България – ТЕЦ AES Гълъбово, и най-големият вятърен парк в страната – ВяЕЦ „Свети Никола“, произведоха повече от 382 000 МВтч. електроенергия за българските потребители. Това количество би било достатъчно да задоволи средното месечно потребление на 1 350 000 домакинства в страната. Всичко това за пореден път показва отговорността на AES България към българското общество и  ключовата роля на производствените мощности на компанията за гарантиране енергийната сигурност на страната.

Ръководството на AES България благодари на всички свои служители за силния дух и за високия професионален и граждански дълг, които проявяват и в тежките условия на COVID-19.